Şubadap Çocuk Sahnedeydi – Mustafa Özkara

2013 yılında yalnızca çocuk şarkıları yapmak şiarıyla yola çıkan Şubadap Çocuk ekibi Türkiye ve Kıbrıs turnesine çıkıyor. 7 Ekim’de İnciraltı’nda ve 8 Ekim’de İzmir Harmandalı Mahallesi’nde konser veren ekibi Harmandalı’nda dinleme şansım oldu. Ekip aynı zamanda bu mahalleden bir çocuk korosu çıkartmış, konsere bu çocukların da eşlik etmesi son zamanlarda gördüğüm en hoş sahnelerden biriydi.

“Yetişkinlere söylemek istediğimiz her şeyi çocuklara, çocukların dilinden anlatmaya çalışıyoruz.” diyor Şubadap ekibi. Bir şeyleri değiştiremeyeceğimiz inancıyla kendimizi güçsüz ve umutsuz hissettiğimiz dönemlerde Şubadap Çocuk’un şarkıları çocuksu ve bir o kadar gerçekçi bir umutla sarıyor yüreğimizi ve “Gökyüzü bizim!” diyor dansa davet ederken.

Şubadap ekibinin müziğe dair söylediklerini okuduğumda aklıma ilk olarak Şilili yazar Luis Sepulveda’nın Martıya Uçmayı Öğreten Kedi isimli kitabı hakkında bir ropörtajda söyledikleri geldi. Yazar Luis Sepulveda çocuklarının okudukları kitapları kastederek onların “küçük çocuklar için değil, küçük aptallar için” yazılmış olduklarını söylüyordu. Güçlü mesajları, sorgulayan sesi ile Şubadap Çocuk’un sesi de bende Luis Sepulveda ile benzerlik gösteriyor. “Çocuklar anlamaz” dediğimiz her ne varsa, şarkılarıyla bir bir anlatıyor. Eğer anlatmayı bilirsek.

Çocuklara nasıl anlatırız diye düşündüğümüz ekoloji, evrim, cinsiyet rolleri, insan hakları gibi konuları  çocukların dilinden, danslarla ve eğlenceli ritmlerle dile getiriyor Şubadap Çocuk ekibi. Konserde “Babası pasta yapan var mı?” sorusuna kalkan küçük parmakları görmek ve şarkıların arkasındaki güçlü mesajları gülümseyerek dinlemek son zamanlarda yapabileceğimiz en güzel şeylerden birisi.

Şubadap Çocuk ekibinin bu güne dek yayınlanmış 3 albümü (Bilmiş Çocuğun Şarkıları, Gökyüzü Kimin ve Dersler Uzun Teneffüsler Kısa) ve 500’den fazla konseri var. Bahsi geçen albümleri ve yapılmış olan diğer çalışmaları ekibin YouTube sayfasından ulaşabilirsiniz. Albümler “Tüm hakları çocuklarındır.” ibaresiyle telif haksız olarak dağıtılıyor. YouTube sayfalarında bulunan linklerden albümleri doğrudan bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Eğitim sistemine dair her gün yeni umutsuzluklara kapıldığımız şu günlerde Şubadap’ın sesine kulak vermek pek güzel. Eğer bir gün yolunuz kesişirse onları mutlaka dinlemelisiniz. İyi ki varlar!

Yazı buradan alınmıştır

#copyleft, yani tüm hakları hiç kimsenin, çok ısrar ederseniz "tüm hakları çocukların"