Nedir?

Kendimizle Röportaj

roportaj_ikon

“Şubadap Çocuk” 2013 yılında İzmir’de kurulmuş olan ve sadece çocuk şarkıları üreten bir müzik grubu. Bu grup, bu güne dek Türkiye, Kıbrıs, Almanya ve Hollanda’nın pek çok yerinde birbirinden eğlenceli sayısız konser verdi. Bu konserlerde, sadece ve sadece kendi parçalarından oluşan bir repertuarı çocuklarla buluşturdu. Sosyal medya üzerinden ve yayınlanmış albümler aracılığıyla bugüne dek 500.000′ in üzerinde çocuk Şubadap’ın şarkılarıyla tanıştı ve bu sayı her geçen gün katlanarak büyümeye devam ediyor.

Çocuk şarkıları, hayatı boyunca belki kendi gölgesinden bile sıkı takip eder insanı. Onun için belki en çok sevdiğimiz şarkıları bile unuturuz ama mesela ‘Arkadaşım Eşek’ unutulur mu? Tabi 20-30 yıl önce her şey biraz daha farklıymış, çocuklar için şarkılar besteleyenler, hatta bu şarkıları yetişkinler için olduğu öngörülen albümlerine bile koyanlar varmış. Fakat bugün çocuklar için pek şarkı besteleyen yok. Birtakım pop müzik şarkıları çocukların beğenisine sunuluyor ki, tam da bu ‘pop’ duruma alternatif bir repertuvar oluşturma gayretiyle çıktık yola. Şarkılar besteleyip albümler yapmaya başladık çocuklarla.

“Şubadap Çocuk” şimdiye kadar ‘Bilmiş Çocuğun Şarkıları’, ‘Dino’nun Şarkıları’, ‘Gökyüzü Kimin?’, ‘Dersler Uzun, Teneffüsler Kısa’ ve ‘Hayal Et’ adlı birbirinden keyifli 5 albüm yayınladı. Bu albümleri hem CD formatında edinebilmek hem de ücretsiz olarak internet üzerinden indirebilmek her zaman mümkün. Şarkıların tüm hakları çocuklara ait.

Şubadap Çocuk’un yıllardır çeşitli toplumsal alanlarda yaptığı çalışmaların içinde yer alan çocuklar, aynı zamanda yaptığımız çocuk şarkılarına rengini de veriyor. Sonra bu şarkıları seslendiriyorlar, albümün kitapçığını hep birlikte yapıyorlar ve hatta klip senaryolarını yazıp, klipte oynadıkları bile oluyor 🙂 Şimdiye kadarki tüm albümlerde şarkıları çocuklar seslendirdi.

Bu bizim için de zor bir soru. Hak verirsiniz ki, çocukların eğitimsel yoğunluğu düşünüldüğünde ülkenin pek çok yerinde, çok farklı zamanlarda yapılan konserlere katılması pek de mümkün olmuyor. Fakat zamanlarının ve koşulların uygun olduğu konserlerde çocuklar da bizimle birlikte sahnede oluyorlar.

Şarkılarımızın sözlerinin, notalarının ve akorlarının bulunduğu bir nota kitabımız var. Bu kitapta takip edip tüm şarkılarımızı çalabilirler. Çalmadan söylemek isteyenleri de unutmadık 🙂 Onlar da şarkıların playback’lerini (sözsüz hallerini) internetten ücretsiz indirip üzerine şarkıları söyleyebilirler.

Orkestra ritim (davul/bateri), eşlik (akustik gitar, elektro gitar, bas gitar) ve ezgi (keman, flüt, mandolin, saksafon) çalgılarından oluşuyor. Bir de tabi şarkıları söyleyen vokalistimiz var. Her ne kadar orkestra içinde akustik çalgılar yer alsa da konserlerde mutlaka yeterli bir ses sistemi ve mikrofon düzeneğine ihtiyaç duyuyoruz.

Yaklaşık bir saat. Bu bir saat boyunca çalınan ve söylenen parçaların hemen hepsinin farklı bir teması var.

Bu temalar, çocukların ve hatta yetişkinlerin de buluşmasını dilediğimiz temalar: Sorgulama, Akran zorbalığı, Birlik olmak, Çocuk Hakları, Ekoloji, Bilim, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Gıda Güvenliği, Özgürlük vb. Bunlarla ilgili Şubadap şarkıların söylendiği interaktif bir konser gerçekleşiyor.

Yani sürekli olarak çocuklarla karşılıklı konuşmaları da şarkıların içine katan bir format. Örneğin Özgürlüğün ne olduğunu çocuklarla birlikte konuşmak, gökyüzü’nün kimin olduğunu beraber tartışmak, çocuklarda sorular bırakıp onlardan cevapları cebimize koymak… Elbette danslar, hoplamalar, zıplamalar 🙂

Çok basit. Çocuklar ve eğitimle ilgili hemen her organizasyonda. ‘Şubadap’ın ezgilerini canlı duymak hiç de zor değil. Belediyeler, özel okullar, devlet okulları düzenledikleri etkinlikler kapsamında bugüne dek sayısız kez Şubadap’ı konuk etti. İzmir merkezli bir grup olmasına rağmen Şubadap İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Mersin, Van, Artvin, Tekirdağ vb. pek çok merkeze gitti. Festivaller, kutlamalar ve çocuklar açısından önemli günlerde pek çok mahalle, köy ve park Şubadap’ın çocuklarla buluştuğu yerler oldu. Hatta 1’er aylık pek çok turne yaptı.

Şarkılarımızın kitaplarını oluşturduk, şimdiye kadar 6 tane kitap yayınlayabildik. Bunların sayısını arttıracağız. Bir de 6.albüm için çalışmalara başladık. Bir yandan da şarkılarımızın farklı dillere çeviriyoruz. Belki tüm dünya çocuklarının bildiği bir Şubadap şarkısı olur yakında 🙂

#copyleft, yani tüm hakları hiç kimsenin, çok ısrar ederseniz "tüm hakları çocukların"